Veteranbåten «Hundvaag I» drives i dag av Engøyholmen Kystkultursenter.
Den kan har passasjersertifikat for 55 personer.
Ypperlig til turer på fjorden, god plass og en levende og spennende representant fra eldre tiders Stavanger.
Mange ønsker å bruke «Hundvaag I» til transporten over til Natvigs Minde. Det gjør vi selvsagt, men en lengre tur i havnebassenget rundt byøyene er uten tvil den beste starten på arrangementet, enten det er på Natvigs Minde eller andre steder «Hundvaag I» kan legge til.
Vi kan altså tilby ulike turer og spesialopplegg på forespørsel og planlegger gjerne turen sammen med deg.
Uansett hvor langt du skal, så har vi en minimum på 2 timer. ½ time før og etter transporten er inklusive i de 2 timene. Dersom vi skal ta returen også, så løper taksameteret hver time mens vi venter. Kontakt oss for avtale.
Her er litt hyggelig lesning om vår flotte veteranbåt.
«Hundvaag I» er et av Stavangers viktige kulturminne og er vernet av Riksantikvaren. Vi på Engøyholmen Kystkultur synes vi er veldig heldige som har kanskje en av landets minste holmer med egen ferje. Ferja er heller ikke stor. Men en bil på tvers foran styrehuset på «Hundvaag I», er det ikke plass til flere.
«Hundvaag I» ble bygd i 1939, og gikk i rute mellom Hundvåg og Stavanger. Eierne ønsket å kalle opp båten etter hjemstedet sitt. Men det eksisterte allerede en båt med navn «Hundvaag». Derfor ble det lagt til et ett.tall, og båten har hatt det samme navnet bestandig, nemlig «Hundvaag I».
I 1953 fikk «Hundvaag I» konkurranse da det begynte å gå bilferge fra byen til Buøy. Tidligere hadde «Hundvaag I» blant annet fraktet melka til byen med lastebil. I 1960-årene overtok Stavanger kommune fartøyet, og i 1978 solgte de den som lystbåt . Da ble ruten overtatt av hurtigbåter.
I 1994 kjøpte restaurantmannen Arne Joakimsen båten og gav den til Engøyholmen Kystkultursenter. Formålet var å ta vare på og drive fartøyet som et flytende kulturminne.
Da båten kom hit var det mye som måtte repareres. Og da inventaret i salongen var revet ut dro den til Randøy ved Hjelmeland for å hente materialer til sin egen restaurering. Etter denne turen kunne båten få ny salong og nytt dekk. Flere av dekksbjelkene og hudplankene ble også byttet ut. Nå brukes båten i forbindelse med kulturarrangementer. De kan også leies ut til spesielle anledninger