Skip to content

Byens stolte brannsprøyte

Brannbåten NØKK ble bygd ved Rosenberg verft i 1939. Dette flytende kulturminnet kan kaste glans og vann over spesielle arrangement i bynære havneområder og kan besøkes når vi ligger ved kai som åpent skip.
Vi stiller med kunnskapsrikt mannskap, «nye» motorer i 2019, og et skip i særklasse.

 

 

 

 

Nøkk Nordsteam

Brannbåten NØKK ble bygd på Rosenberg i 1939.

Stavanger kommune bidro med ekstra midler for å sikre arbeid til verftet, i en tid med rimelig høy ledighet. Okkupasjonsmakten overtok driften i krigsårene. NØKK deltok i flere brannslukkningsoperasjoner, og var i sin tid en av Europas kraftigste brannsprøyter. Den er vernet av Riksantikvaren og eies nå av Stavanger kommune. Engøyholmen Kystkultursenter driver og vedlikeholder NØKK.

Den siste brannslukkingen NØKK bidro i, var da det store bindingsverkssjøhuset på Natvigs Minde brant ned i 2003. Det er spesielt at det i dag er Engøyholmen Kystkultursenter som drifter fartøyet, og samtidig eier, og har virksomhet i det gjenreiste sjøhuset.

I tillegg til å slokke branner, har  båten vært brukt som vannfontene i forbindelse med stabelavløpninger på Rosenberg, og ved prominent besøk i havna. Etter at båten i 2005 ble overlevert til Engøyholmen Kystkultursenter, har senteret videreført denne tradisjonen. Blant annet under dronning Sonjas 70-års feiring i Stavanger i 2007 var båten ute og sprøytet. Så selv om båten er pensjonert og ikke lenger skal slukke branner, må pumpene holdes ved like. Sprøytene står blankpussede på dekket , og i maskinrommet skinner pumpene av messing. Det er Torstein Randa som holder utstyret ved like, og iblant må pumpene prøvekjøres. en sommer var han uheldig med vindretningen. Naboen like over bukta hadde nettopp malt huset da Torstein skrudde på pumpene på full guffe. Ketil hadde båten sin til lufting, og hadde lagt putene til tørk i sola. Torstein stod nede i maskinrommet, og fikk ikke med seg alt som foregikk over ham. Men folk inne på land fikk seg et kraftig sjokk. Først kom en brun stråle ut av brannpumpa. Strålen sto himmelhøy. Start bredte det seg ei mørk sky av surt nedbør over nabolaget. «Ja, det var høyst beklagelig det som skjedde», nikker Torstein. «Jeg hadde god styring på vannet, med det var vindretningen jeg ikke helt klarte å beregne».

NØKK i media:
Artikkel i Netpompiers i Frankrike (Link)

 

  Kontakt oss

  Navn & Etternavn:*

  E-post:*

  Telefon:

  Melding:


  Ved å trykke på send bekrefter du å sende inn melding. Du får epost kopi av innsendt skjema.

  Back To Top